Keresés

Fiókom

Kedvenceim

Kosaram

Üzletek

Síruházat - Átfogó kínálat a havas szezonra

DOCKYARD: A SÍELÉS VILÁGA TETŐTŐL TALPIG

A Dockyard szintet lépett a síelés szerelmeseinek kiszolgálásába. A budapesti Király utcai üzletünkben és a webshopunkon immár a ruházati választék és kiegészítőkön túl sílécek, sícipők és síbotok is elérhetőek. Az Atomic, Salomon, Head, Rossignol és Nordica márkák kínálata garancia arra, hogy minden vásárló megtalálja a megfelelő keresett eszközöket. Emellett természetesen a Dockyard továbbra is az ország egyik legszélesebb síruházati kínálattal várja a síelés és havas sportok barátait. Átfogó választékunkban megtalálható kiemelten a Columbia, Helly Hansen, Colmar, Fundango, O'Neill, Luhta illetve az újonnan elérhető Schöffel és UYN síruházati kínálata, emellett számos márkánk - így a Smith, a POC, a Dainese, O'Neill, vagy a Ziener - kiegészítői, síszemüvegek, bukósisakok is elérhetőek. Így tetőtől talpig a család minden tagja beszerezheti télies öltözetét a havas lejtőkre.

Síruházati kollekcióink a webshop mellett legnagyobb választékban a budapesti Király utca 59. szám alatti Sí-és Outdoor üzletünkben érhető el, ahol sílécek, sícipők, bukósisakok és síszemüvegek is vásárolhatóak szakértő kollegáink segítsége mellett.  Emellett a budai oldalon, az Etele Plazaban megnyitott Dockyardban található a legnagyobb síruházati kínálat, de vásárlóink természetesen a Dockyard további 12 üzletében is kellő választékot találnak a havas szezon technikai ruházatából.

Síkabát, snowboard kabát
Sínadrág, snowbaord nadrág
Polár, softshell, középréteg
Aláöltöző
Síkesztyű, sísapka
Sízokni, símaszk, csősál


Hogyan válasszunk sí és snowboard ruházatot?


A síruházat akkor megfelelő, ha az egész napos síelés során megfelelő kényelmet nyújt és jól érezzünk magunkat benne. A síruházatról a legtöbb embernek a síkabát és a sínadrág jut eszébe, viszont számos kiegészítő lehet még a segítségünkre a teljes kényelem és biztonság elérése érdekében. 
Cikkünk célja, hogy segítséget nyújtsunk Neked a megfelelő síruházat kiválasztásához, hogy síelés közben ne érjen kellemetlen meglepetés és csak jó élményekkel gazdagodj. A modern síruházat három rétegből áll, ami elegendő ahhoz, hogy ne fázzunk, illetve szárazon tartson bennünket - kívül és belül is.

Alsó réteg - Aláöltözet - Base Layer

                Az Első réteg -a hétköznapokban aláöltözetként ismerhetjük - az ami leginkább befolyásolja a komfortérzetünket síelés és snowboardozás közben. Gondoljunk csak bele, ez az a réteg, ami egész nap a bőrünkel érintkezik, melegen kellene tartania bennünket és közben a fölösleges izzadságot is jó lenne, ha kezelné. A jó hír az, hogy ezt a gyártók is hamar felismerték és már évek óta folyamatosan fejlesztik saját aláöltözeteiket. A Columbia komolyan vette a feladatot és mára szinte minden téli aláöltözetükben megtaláljuk az Omni-Heat (hőtükrös) és Omni-Wick (izzadságkezelő) technológiákat, mindezeket természetesen a kiváló anyagminőség mellett. A vezető skandináv Helly Hansen márka csak az utóbbi 15 évben 50-szer fejlesztette tovább a szövési és kötési metódusát az aláöltözeteknek, így elérve, hogy minden körülmények között szárazon, melegen és komfortosan tartsa viselőjét. A piacon sokféle aláöltözettel találkozhatunk, viszont mindenképpen érdemes technikai aláöltözetet vásárolni, mert azok speciális szövésüknek és anyagösszetételüknek köszönhetően az izzadtságot elvezetik és igen jól szellőznek. Érdemes felsőrészt és alsórészt is beszerezni belőle. 

Érdekes még:
Sokan választják a téli aláöltözeteket a hétköznapi viseletben is, főleg, ha valaki sok időt tölt kinn a szabadban. Nagyban hozzá tud járulni a test megfelelő hőszabályozásához és a fentebb már többször említett komfortérzethez.
Az aláöltözetek népszerűségét mutatja, hogy léteznek nyári darabok is, amik elvezetik és elpárologtatják a felesleges izzadtságok, sőt még külön hűtő hatású technológiával is rendelkeznek. Érdemes tehát a nyári ruhatárba is betervezni 1-2 darabot!

Középréteg - Polár - Fleece

                Középréteg, vagy melegen tartó réteg - ide leginkább a kifejezetten a síeléshez kifejlesztett polár felsőket értjük, ritkább esetben egyes pulóvereket. Hasonlóan az aláöltözetekhez, itt is érdemes minőségi technikai felsőt beszereznünk. Ahogy már előzőleg írtuk, a második réteg legfőbb feladata a melegen tartás, viszont nagyon fontos szempont még a jó légáteresztő képesség is, mivel a test által termelt izzadtságot és párát át kell engednie. A polár felsőket könnyű megismerni könnyű súlyukról és puha, kellemes tapintásukról. A legnagyobb márkák kínálatában - Columbia, O'Neill és Helly Hansen - több színben és kivitelben (végig zipzáras, félig zipzáras) is megtalálhatóak a prémium minőségű plárok.

Érdekes még:
Ahogy az aláöltözeteket, úgy a polárokat sem kell eltennünk a síelés után, kiválóan használható melegen tartó rétegnek ősztől egészen tavaszig.


Felső réteg - Síkabát, Snowboard kabát, Sídzseki

                A síkabát, snowboard kabát és sídzseki elsődleges szerepe a külső védelem a természeti erőkkel szemben. A legtöbb síkabát vízhatlan technológiával rendelkezik, miközben a test felől érkező fölösleges párát és hőt ki tudja engedni. Egyes modelleknél állítható szellőzőnyílásokkal is találkozhatunk, ezek általában a hónaljészen, illetve a kabát mellkasi részén találhatóak. A síkabátok többségénél több kényelmi funkció segíti a felhőtlen kikapcsolódást, ilyen a derékrészen elhelyezkedő hófogó, ami meggátolja, hogy a hó a kabát alá bekerülhessen, kapucni (általában bukósisakkal kompatibilis), hüvelykujjra húzható csuklóvédő, belső médiazsebek, szíszemüveg zseb, síbérlettartó zseb a karrészen. Síkabátjaink között böngészve különböző technológiákkal találkozhatsz, jellemzően ezek vízhatlan membrán technológiák, melegen tartó és szellőztető rendszerek. Márkáinkat tekintve a legnagyobb sí- és snowboard kabát választékkal a Columbia és Helly Hansen rendelkezik.  Egy olyan kollekciót állítottunk össze Nektek, ahol mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kabátot, akár a kialakítását és funkcionalitását nézzük, akár az árra gondolunk. 

Érdekes még:
Ahogy már az előző két rétegnél is láthattunk, a síkabátok nagy része a hétköznapok során is kiválóan megállja a helyét, jó hőtartó és vízálló tulajdonsága miatt ideális választás lehet a hideg téli napokra, főleg, ha hosszabb ideig tervezünk a szabadban tartózkodni.


Felső réteg - Sínadrág, Snowboard nadrág

                A sí és snowboard nadrág hasonlóan a kabátokhoz, a csapadéktó és széltől védi, illetve melegen tartja viselőjét. Itt is több kényelmi funkcióval találkozhatunk: állítható derékrész, megerősített szárvédők (a léc okozta vágás elkerülése érdekében), belső hófogók. A nadrágok nagy része impregnáló kenéssel rendelkezik (vízlepergető réteg), viszont a nagyobb igénybevétel következtében ez idővel megkophat, így érdemes bizonyos időközönként újra impregnálni. 


Kiegészítők


Sí és snowboard kesztyű

                A sí és snowboard kesztyű általában hasonló anyagból készül, mint a a síkabát és sínadrág. Tulajdonságukat tekintve itt is fontos a vízhatlan kivitel, főleg, ha még nem vagyunk profi síelők és többször elesünk. A kesztyűk fogó része általában meg van erősítve, sokszor más anyagot is használnak a gyártók, mivel a fogó résznek kicsit érdesebbnek és strapabíróbbaknak kell lennie, mint a külső felületnek. Fontos szempont még a választás során, hogy legyenek behúzók, tépőzárak a kesztyűn, egyrészt hogy kényelmesen álljon a kezünkön, másrészt pedig ne férkőzzön be alá a hó. Egyes daraboknál már az okostelefonokra is gondoltak, ezeket érintőképernyő kompatibilis ujjrészekkel láttak el.

Sí és snowboard sapka

Szigorú szakmai szempontok szerint nem is igazán beszélhetünk külön álló sí és snowboard sapka kategóriárólezeket a sapkákat ugyanúgy a mindennapokban is hordjukAzt viszont fontos megemlíteni, hogy különböző vastagságú sapkákkal találkozhatunk, illetve léteznek két rétegű sapkák is. Fontos lehet még a sapka szövésvastagsága, mivel a "nagyobb lyukú" szövésmintákba könnyebben belekapaszkodik a hóAz általános méretű sapkák a legtöbb embernek megfelelnek, viszont vigyázzunk rá, hogy semmiképp ne legyen bő a fejünkre, mivel könnyen leeshet és a folyamatos igazgatás is kellemetlen pillanatokat okozhat.

Sí és snowboard szemüveg

A síszemüveg elsősorban a biztonságos síelésért felelős. Fontos, hogy nagy látószögű, a tiszta perifériást engedő szemüveget válasszunk. A szemüveg védi meg szemünket és arcunkat a hótól, hidegtől, széltől, az esetleges sérülésektől illetve a hóról is visszaverődő napsütéstől. Többfajta lencsével vásárolhatunk síszemüveget, egyes modellekhez több lencsét is kapunk, ezek a különböző időjárási viszonyokhoz lettek kialakítva (köd, napsütés, havazás stb.) 

Érdekes még:
Ma már több olyan síszemüveget is találhatunk, amit optikai szemüvegre is fel tudunk venni, az OTG (Over The Glasses) rövidítést kell keresnünk a termék nevében.